Три важливі правила вирощування гарної розсади капусти, яка дасть щедрий урожай

Капуста білокачанна – пані на наших городах. Виростити міцні рослини нескладно, якщо дотримуватися певних правил.

Вибираємо сорти та гібриди

За термінами дозрівання сорту та гібриди капусти білокачанної діляться на ранні, середні та пізні. Перші формують невеликі качани середньої щільності, їх споживають у свіжому вигляді, другі використовують у кулінарії в літній період і для раннього квашення. Пізні сорти та гібриди здатні лежати тривалий час. Підбирати сорти для своєї грядки необхідно з урахуванням цих важливих особливостей.

Ґрунт для наповнення розсадних контейнерів найправильніше заготовляти восени. За наявності компонентів беруть низинний торф (10 л), до нього додають гранульований суперфосфат (15-20 г), сірчанокислий магній (5-8 г), сечовину (10 г), вапно (12 г). У торф можна додати чистий пісок (пару літрових банок) і тирсу листяних порід (третина відра), які за 1 тиждень до використання проливають розчином сечовини (з розрахунку 10 г сечовини на півлітра води, цієї кількості вистачає на обробку 1 відра тирси). Інша суміш для розсади – гній, що добре перепрів, і тирса, оброблені сечовиною. Непогано зростає розсада капусти на ґрунтовому грунті, складеному з перегною та городньої землі, на якій раніше не росли представники сімейства капустяні. Ці компоненти, як і у попередньому випадку, беруть у рівних частинах.

Терміни посіву

Насіння ранніх сортів і гібридів капусти висівають у березні, середньоранніх – у березні-квітні, пізніх – у квітні (до останньої декади місяця). Розрахувати термін посіву можна виходячи з того, що від закладення насіння в ґрунт до сходів зазвичай проходить 1 тиждень, від появи проростків до висадки на грядку – ще 40-45 діб, тобто проводити посів треба за 50-55 днів до висадки в ґрунт.

Розсаду капусти часто вирощують із пікіруванням. Цей спосіб дає можливість отримати міцні кремезні рослини, які легко переносять переселення на постійне місце.

Насіння найзручніше висівати у високі скриньки (7-8 см), наприклад у лотки від м’ясних напівфабрикатів, у яких шилом виконані отвори для стоку води. Ці ємності наповнюють ґрунтовою сумішшю шаром 4-6 см і рясно зволожують її. Насіння висівають у борозенки глибиною 0,5 см, розташовані на відстані 3 см. Між рослинами залишають 2 см. Насіння присипають ґрунтом, посіви акуратно поливають, накривають плівкою або прозорою кришкою. Скриньки ставлять у тепле, добре освітлене місце.

Сходи, що з’явилися, переміщують в прохолодне місце. Через два тижні, коли висота сіянців від кореневої шийки до точки зростання становитиме 2-3 см, а між сім’ядольними листочками проглядається перший справжній лист, їх пікірують в окремі горщики. Дуже зручні ємності розміром 5х5 см.

Під час вирощування розсади підтримують помірну вологість ґрунту, а для захисту від захворювань у поливну воду додають марганцевокислий калій (3 г на 10 л води). Погано приживається після пересадки.

Загартовування розсади

За пару тижнів до висадки приступають до загартуванні розсади. Спочатку (два дні) у приміщенні на 3-4 години відкривають вікно. Потім (наступні кілька діб) для рослин щодня влаштовують двогодинні «прогулянки», виносячи їх на лоджію або теплу веранду. Під час першої та другої «сонячних ванн» розсаду капусти краще прикрити світлою тканиною або папером. Надалі таке притінення не потрібне.

Через тиждень молоді рослини капусти можна остаточно переселити на балкон чи лоджію. У середині травня їх можна висаджувати у відкритий ґрунт.