Що потрібно зробити перед посадкою квасолі, щоб врожайність здивувала

У цій статті поговоримо про те, як розумна квасоля себе годує, про заправку ґрунту перед посадкою, про улюблені підживлення і не улюблені – маленькі квасоляні хитрощі. Виявляється квасоля не така невибаглива, як ми завжди думали, інформує Публікація.

Про органіку

Квасоля – культура особлива: формує на корінні особливі “клубеньки”, в яких акумулюється азот, за рахунок чого вважається сидератом. І вимоги у квасолі до азоту (і органіці заразом) особливі: не любить квасоля надлишку нітратних форм азоту – від них старіють бульбашки.

З іншого боку, азотні добрива в амонійній формі не акумулюються, не накопичуються рослинами – за рахунок чого вважаються (часто помилково) менш корисними. Але під час перепрівання органіка проходить процеси нітрифікації – і ми отримуємо нітратні форми азоту, якщо просто.

А квасоля любить все ж таки грунт родючий, любить мікроелементи бор, молібден, цинк та інші, і органіка потрібна завжди. Але: для перепрівання та завершення всіх процесів потрібен час – від 1 до 3-х місяців орієнтовно. А у квасолі цього часу немає.

Органіка при внесенні перед посадкою не стане для квасолі “корисною” – і корисна не вся: рослини споживають тільки органіку, що “розклалася: важливо, щоб неорганічні сполуки перетворилися на неорганічні елементи, які і доступні корінням.

Знаходимо компроміс: вносимо органіку під попередників. Найкраще за 2-3 роки. В крайньому випадку – вносимо перегній під підготовку ґрунту з осені. У дуже крайньому – при пізній посадці навесні – знову ж таки, не менше, ніж за 1 місяць до запланованої посадки.

А ще не варто змішувати в борозенах або в лунках перегній (гній) та попіл: вони не сумісні. А попіл? Квасоля буде їй рада. Використовують і попіл: вносять при підготовці в сухому вигляді, за бажання проливають ґрунт зольним розчином.

Концентрація залежить від кислотності ґрунту – 100-150 г/10 л, або до 150 г/м2. Це трохи менше, ніж при внесенні під капусту, баклажани, перець, томат – під ці культури вносять близько 250-300 г (капуста 150-200 г/м2).

Про азот

Агрономи вважають, що під час вегетації азотні підживлення під квасолю вносити не варто. Зрідка вносять, при критично уповільненому зростанні зелених частин через переохолодження, інших стресових факторів. І – у дуже малій кількості як виняток. Але – вносять їх до початку цвітіння – втім, як і будь-які інші підживлення.

З початком цвітіння починається найбільш активне зростання стручків, а зростання куща, зеленої маси, припиняється. Саме тому не варто провокувати нарощування зеленої маси азотними добривами та органікою.

Про калій та фосфор

З осені непогано заправити ґрунт калійними добривами (сульфат калію, калімагнезія та ін. – часто вноситься з осені для попередження магнієвого голодування раз на кілька років). Вноситься під закладення суперфосфат – як джерело фосфору.

Втім, якщо ґрунт не явно “бідний”, якщо періодично вноситься органіка – особливої ​​потреби вносити мінеральні добрива немає: можна внести в перше підживлення.

Не варто садити квасолю по периметру грядок з овочами: їй можуть дістатися добрива, які не потрібні, які надійдуть не вчасно. Багато хто завжди садить, так. Але якщо виділити квасолі окреме місце, виконати всі її вимоги – її врожайність здивує.

You cannot copy content of this page